
- Fyll en lufttät hink eller tunna till 2/3 delar med hoptryckta nässlor.
- Häll på kallt vatten så det täcker blad och stjälkar.
- Lägg en tyngd ovanpå så att alla växtdelar är under vattenytan. Det kan vara en tallrik eller en platt sten till exempel.
- Mät upp 1 dl EM Aktiv till en 10-litershink och 1 dl rörsockermelass (eller socker eller sirap). Man kan ta dubbel mängd EM Aktiv och melass/socker till en 10-litershink om man vill, då blir det en snabbare fermentering och lukten blir väldigt fin, som melass.
- Värm lite vatten och rör ut rörsockermelass (eller socker eller sirap) i det varma vattnet och häll i hinken. Kolla så det inte har blivit för varmt i hinken, max 38 grader, och häll sedan i EM Aktiv.
- Sätt på locket, och det är viktigt att hinken eller tunnan är lufttät så det inte blir tjockt med mögel överst.
- Låt stå och fermentera i 2 veckor, ute i skuggan på våren och sommaren, eller inomhus.
- Sila av växtdelarna och förvara näringsvattnet i flaskor, ställ gärna flaskorna svalt om de ska förvaras längre än 2-3 månader. Gräv ner de fermenterade växtdelarna vid ett fruktträd eller en bärbuske eller i odlingarna.
- Späd 50-100 gånger när du vattnar ut näringsvattnet till växterna. Undvik att hälla på bladen i full sol mitt på dagen. Man kan duscha med vatten efteråt om man inte kan undvika att vattna bladen.
- Det är helt ok om det blir lite vitt platt “mögel” på vätskeytan, se bilden, det är bara jästsvamp och kan silas bort.
- Om man inte har nässlor så kan man fermentera kirskålsblad eller valörtsblad istället. Man kan också blanda nässlor med vallört och för att få mer kalium i näringsvattnet.