Fermentera nässelvatten

Lite jästsvamp på vätskeytan i tunnan med fermenterat nässelvatten är helt ok, det kan man sila bort om man vill och vattna ut direkt. Resten av näringsvattnet silas och förvaras på flaskor tills man behöver gödsla. Doften är fantastisk!
  • Fyll en lufttät hink eller tunna till 2/3 delar med hoptryckta nässlor.
  • Häll på kallt vatten så det täcker blad och stjälkar.
  • Lägg en tyngd ovanpå så att alla växtdelar är under vattenytan. Det kan vara en tallrik eller en platt sten till exempel.
  • Mät upp 1 dl EM Aktiv till en 10-litershink och 1 dl rörsockermelass (eller socker eller sirap). Man kan ta dubbel mängd EM Aktiv och melass/socker till en 10-litershink om man vill, då blir det en snabbare fermentering och lukten blir väldigt fin, som melass.
  • Värm lite vatten och rör ut rörsockermelass (eller socker eller sirap) i det varma vattnet och häll i hinken. Kolla så det inte har blivit för varmt i hinken, max 38 grader, och häll sedan i EM Aktiv.
  • Sätt på locket, och det är viktigt att hinken eller tunnan är lufttät så det inte blir tjockt med mögel överst.
  • Låt stå och fermentera i 2 veckor, ute i skuggan på våren och sommaren, eller inomhus.
  • Sila av växtdelarna och förvara näringsvattnet i flaskor, ställ gärna flaskorna svalt om de ska förvaras längre än 2-3 månader. Gräv ner de fermenterade växtdelarna vid ett fruktträd eller en bärbuske eller i odlingarna.
  • Späd 50-100 gånger när du vattnar ut näringsvattnet till växterna. Undvik att hälla på bladen i full sol mitt på dagen. Man kan duscha med vatten efteråt om man inte kan undvika att vattna bladen.
  • Det är helt ok om det blir lite vitt platt “mögel” på vätskeytan, se bilden, det är bara jästsvamp och kan silas bort.
  • Om man inte har nässlor så kan man fermentera kirskålsblad eller valörtsblad istället. Man kan också blanda nässlor med vallört och för att få mer kalium i näringsvattnet.