Fördel med fermentering

Kirskål som fermenterats med EM Aktiv blir konserverad tack vare mjölksyrningen. Det ger lång hållbarhet och bra växtnäring när man gräver ner det,
Kirskålsblad, blommor och stjälkar som fermenterats med EM Aktiv sommaren 202 öppnades hösten 2022. Doften var frisk och syrlig, som mjölksyrad kirskål.

Trädgårdsrens som fermenterats med EM Aktiv (eller bokashiströ) är konserverat för flera år om det förvaras lufttätt. Om man lägger gräsklipp eller kirskålsblad och stjälkar i en lufttät tunna eller i en sopsäck utan EM så kommer det kväverika materialet snabbt att ruttna och då luktar det stickande och fränt av ammoniak. Bilden visar en tunna med fermenterade blad, blommor och stjälkar av kirskål som vi sparat sedan sommaren 2020. Doften är friskt syrlig, precis så som jag tänker mig att mjölksyrad kirskål luktar.

Fermenteringen bevarar alltså den kväverika näringen, och strukturen i blad och stjälkar är kvar så tunnan var nästan helt full när jag började tömma den. När jag gräver ner det fermenterade så finns växtnäringen kvar i jorden ett tag. Mikroorganismer och en del maskar börjar långsamt frigöra näringen och en stor del av det binds i jordens mullämnen samt i mikroorganismer, döda och levande. Om man lägger ut det kväverika materialet i luften så kommer en del av näringen går ner i jorden men en del av det kommer frigöras och bli växthusgaser. Det är därför jag alltid rekommenderar att man gräver ner det fermenterade i första hand, för det är viktigt att inte slösa bort näring och låta den gå upp i luften där den gör mer skada.

Ibland vill man ju ändå täcka jorden och det är en stor fördel att göra det med just fermenterat trädgårdsrens, för det är ändå konserverat så att det blir mindre förruttnelse jämfört med att lägga ut trädgårdsrenset på jorden när det är färskt. Förruttnelse är en naturlig process, men ämnena som bildas under den processen är inte stärkande för växterna förrän efter några månaders nedbrytning och balansering, men då har en stor del av näringen lakats ur eller blivit gas. När Effektiva Mikroorganismer varit med från början och konserverat näringen i en lufttät behållare genom att bilda mjölksyra som sänker pH, så behöver vi bara vänta två veckor och sen kommer växterna bli starka och tåliga och ge oss många blommor och annan skörd under lång tid.

Björnbärsflis och gullrisblommor samt stjälkar som fermenterats med EM Aktiv hösten 2020 öppnades hösten 2022. Det var en fräsch och blommig upplevelse, tack vare gullrisblommorna.

Mikroorganismernas pH-sänkning blir en stor fördel i vår trädgård och odling, och det är just den stora blandningen av många olika gynnsamma bakteriestammar som gör EM Aktiv så unikt verktyg för att göra växtnäring och jord genom fermentering av många olika organiska material. Den andra bilden visar en tunna från hösten 2020 med björnbärsflis och gullris som fermenterats med EM Aktiv. Gullris ger en speciellt härlig doft och det är så roligt att öppna fermenterade tunnor och säckar när det luktar så gott! ?