Näring till mikroorganismerna
Rörsockermelass är näringen som Effektiva Mikroorganismer är vana vid och det är den melass som aktiverar alla de ingående 160-170 bakteriestammarna i EM bäst aktivering. Aktiverade mikroorganismer ökar snabbt i antal, vilande mikroorganismer som i en stamkultur ökar väldigt långsamt i antal eller inte alls.

Mängden rörsockermelass beror på vilken tillverkares EM man vill aktivera. Om man har EM Stamlösning från mikrojord så tar man 3% rörsockermelass och 3% EM-stamlösning till 94% vatten. Om man har EM-1 så behövs 5 % rörsockermelass och 5 % EM-1 till 90% vatten. På bilden har jag tagit 1,5 dl rörsockermelass i måttet för jag ska göra 5 liter aktiverad EM. För att få 1 liter aktiverad EM behövs 30 ml rörsockermelass och 30 ml EM-stamlösning som blandas med 940 ml vatten (nästan 9,5 dl vatten).
Värma rörsockermelass

När rätt mängd rörsockermelass är uppmätt så är det dags att pastörisera den med varmt vatten, det räcker med 85 grader! Då kommer eventuella mikroorganismer minska snabbt. Blanda melassen med vattnet så melassen blir mer flytande. I det här fallet har jag tagit ca 5 dl hett vatten till 30 ml rörsockermelass.
Rätt temperatur för EM

Jag häller rörsockermelassen, som är blandad med det varma vattnet, i en ren plastdunk. Jag blandar i mer kallt vatten så att temperaturen är lite under 40 grader. Jag brukar fylla behållaren nästan ända upp så jag bara behöver lägga till EM Stamlösning när temperaturen är rätt.
Man kan också aktivera i en glasflaska, men då måste man hålla koll på processen så inte flaskan går sönder om det skulle bli fel och jäsa t ex.
Rent vatten

Det är absolut nödvändigt att använda rent vatten till EM-aktiveringen. Jag hämtar vatten på en mack i närheten för vi har grävda brunnar med mycket kalk och andra bakterier än de som finns i EM.
Det är bra för mikroorganismerna att få strukturerat vatten, jag använder EM-keramikrör till det. Minst 3 rör på snöre som får ligga i 5 liter vatten en halvtimme. Aktiveringen, som märks på att det blir gasutveckling, kommer igång 1-2 dagar tidigare med strukturerat vatten!
Lägga till EM stamlösning

När min 5-liters dunk är nästan full med 38-39 gradigt vatten med upplöst rörsockermelass, så är det dags att hälla i EM Stamlösning. Det kan finnas vita flagor på vätskeytan, det är helt normalt för EM och påverkar inte aktiveringen negativt.
EM Stamlösning är mycket hållbar

Här aktiverar jag EM (juli 2017) från en EM-stamlösning där bäst-före-datum gick ut för nästan två år sen. Om flaskan förvaras i 8-18 grader så är hållbarheten väldigt lång. Jag har haft den här flaskan i rumstemperatur så den håller nog bara ett år till.
Man kan kontrollera att det är bra EM-stamlösning (eller EM-1) genom att mäta pH (ska vara 3,3-3,6), kontrollera färg (rödbrun med jämn färg) och lukt (sötsur som liknar melass). Jag mätte pH till cirka 3,4 och allt annat verkade normalt. Det har också blivit mycket bra pH-värde, lukt och färg i all EM-A jag gjort från den här stamlösningen under juni. Jag trycker ihop flaskan innan jag sätter på korken så att det är mindre luft i flaskan. Då håller EM bra även om flaskan är öppnad.
Aktivera i vattenbad
Jag gillar att aktivera EM i vattenbad. Om man inte kan ordna ett vattenbad med doppvärmare så kan man hitta en varm plats som håller 32-38 grader konstant och aktivera där. Den här svarta hinken är av tjock plast och har ett lock, så att det varma kondensvattnet kan rinna tillbaka ner i behållaren igen.

Vattnet i hinken är förvärmt till cirka 34 grader och jag har en doppvärmare som jag kan starta när dunken är på plats. Det är ungefär 10 liter vatten i behållaren, och 5 liter i dunken så det blir totalt 15 liter vatten att värma. Doppvärmaren är av märket Jäger och är gjord för små akvarier och kan värma vattnet til 36 grader enligt manualen. I verkligheten blir det sällan över 34 grader, men det räcker bra. Det viktigaste är att temperaturen är stabil.
Aktivera lufttätt

Jag sätter på korken som har ett jäsrör, som är ett vanligt vattenlås för att brygga vin t ex. Jag har borrat ett hål i dunkens kork och den lilla gummiploppen som hör till jäsröret gör locket lufttätt. Det röda locket får vara kvar på jäsröret, så behöver jag inte fylla på vatten om det avdunstar.
Istället för jäsrör kan man använda en ballong, gör ett litet hål i ballongen och trä ballongen över dunkens öppning. Jag tror att det är bra att byta ballong för varje aktivering. Ett annat alternativ är att öppna korken för hand 1-2 gånger om dagen. Men det är inte svårt att sätta ett jäsrör i en flaskkork också.
Ett annat tips är att återanvända dunkarna som man köper 5 liter Terrafert Blad, Terrafert Jord och MK5 i. Dunkarna med EM-produkter har ett lock med membran som släpper ut eventuella gaser från vätskan i dunken. Membranet tar inte in luft utifrån, så det blir lufttätt i dunken.
Aktivering

Nu är det dags att sätta ner dunken med ljummet vatten, EM och rörsockermelass i vattenbadet. Vattnet i vattenbadet ska vara i ungefär samma nivå som EM-lösningen i dunken. Jag tycker det är enklast att ha dunken stående på botten, så jag har vattenytan lite under EM-lösningens nivå. Men man kan såklart ha mer vatten i behållaren så dunken flyter. Den lilla röda pricken till vänster i bilden visar att doppvärmaren är på. Tänk på att värmedelen på doppvärmaren måste vara helt nere i vattnet.

På med locket! Det är ett bra lock för en blöt aktivering för det finns en kant innanför den yttre kanten på locket som gör att kondensvattnet rinner ner i behållaren igen. Jag har valt att ha jäsröret utanför behållaren, men det är inget måste. Har du inget lock så är det viktigt att ersätta vattnet som avdunstar, så att nivån inte sjunker. Nu får dunken vara i vattenbadet i 7 dagar, sen får dunken gärna vila i rumstemperatur ett dygn och sen är mitt EM-a klart att använda.
Kolla pH

Efter 7 dagars aktivering tar jag upp dunken ur vattenbadet och låter den stå i rumstemperatur 1 dag med locket (och jäsröret) på. Det kan fortfarande bubbla nån gång den sista dagen men när man tar dunken från värmen så kommer mikroorganismerna lugna sig något och då blir EM-A stabilt och mer hållbart. Om jag skulle aktivera från EM-1 så behövs oftast ingen väntetid, bubblandet brukar vara slut dag 7. När dunken vilat 1-2 dagar mäter jag pH. Här syns det att pH är nära 3,3. och det är jättebra! Jag kollar inte pH varje gång, för numera vet jag hur lukten, färgen och smaken ska vara.
Förvaring

Här är nästan hela dunkens innehåll upphällt på 500 ml-flaskor. Det är smidigt att ha med en liten flaska med EMa i trädgården och de bruna ljustäta flaskorna, som det varit Terrafert Jord eller MK5 i, är bäst för ljuskänsliga EM-bakterier. Jag räknar med att egenaktiverat EM håller högst 4 månader i flaska och 6-8 månader om jag häller upp det på bag-in-box. Det blir alltid längst hållbarhet på EM som aktiverats hos Multikraft och som man kan köpa som EM Aktiv.
Det är väldigt ekonomiskt att aktivera själv. 1 liter EM Stamlösning ger inte mindre än 33 liter aktiverad EM! Så nu har jag fullt upp med att vattna ut 5 liter EM-A på 12 dagar, för då är nästa sats klar!
Motsvarande mängd för 1 liter EM-1 blir 20 liter EM-A.
Detta är bilder och text från ett fotoalbum i fb-gruppen Bokashifrämjandet som skapats i juli 2017.