Jordfabrik i låda med lock

Material som behövs:

– Två lådor som kan stå ute behövs, till exempel Smartstore Pro 31 liter. Snäpplock är viktigt, för även när locket är fastsatt blir det inte helt lufttätt.

– För en vanlig kranhink på 16 liter, de gråa med svart eller grönt lock, så behövs minst 8 liter jord för en halv hink bokashi, man kan alltså ha mer jord än bokashi om man vill. Man behöver spara 2-3 liter jord för att ha som jordlock när man blandat halva bokashihinken med jord. Till de större kranhinkarna från Japan på 18 liter behöver man 9-10 liter jord att blanda med till en låda med cirka 9 liter bokashi.

– Bäst resultat får man med näringsfattig jord, som till exempel gammal trädgårdsjord eller gammal bokashijord. Köpt jord (med så litet näringsinnehåll som möjligt) tar man bara i nödfall, det blir alltid bäst resultat med egen jord från trädgården (Om du använder köpt jord, så tänk på att det är en luftig jord, så man kan behöva mer än vad det här receptet säger).

Så här gör man:

1. Häll det mesta av jorden i lådan, spara 2-3 liter för jordlocket.

2. Häll i bokashin, ta på handskar och blanda runt så bokashin blandas med jorden, eller använd en trädgårdsspade. Bokashin luktar syrligt och doften kan fastna på händerna så det är bra att ha handskar. Jag använder gummihandskar, som är lätta att tvätta efteråt.

Göra jordfabrik med bokashi i en låda med lock
Det finns jord i botten på lådan så nu ska bokashin från bokashihinken blandas med jorden. Använd handskar om du vill blanda för hand, eller blanda med en trädgårdsspade.

3. Täck med jord så all bokashi är täckt. Det behöver bara vara några cm jord på toppen när man har lock på lådan. Med köpt jord behövs oftast ett tjockare jordtäcke.

Bokashin är blandad med jord
Alla bokashibitar har några jordkorn på ytorna så de kommer i kontakt med jordbakterier. Jag plattar till lite i lådan så det blir en jämn yta. Sedan lägger jag på ett jordlock på några cm så all bokashi är täckt.
Nu täcker jorden den jordblandade bokashin.
Här är jordlocket på plats, lite gamla rotbitar är med och där finns det mikroorganismer som gör jord av bokashin.

4. Sätt fast locket och låt lådan stå två veckor. Om man blandar bokashin med köpt jord så är det viktigt att fukta torvjorden också. Om det blir för torrt i lådan så kommer det bli mycket mögel, vitt mögel i bästa fall, men ibland kan det växa annat mögel också.

Locket sätts på, det komemr in pyttesmå mängder luft under locket och det räcker för jordfabrik.
Locket är på och lådan får stå utomhus under tak i två veckor ungefär. Den kan stå längre tid också förstås och man kan röra om efter två veckor och låta lådan stå en vecka till om man vill ha mindre grov jord.

Kommentarer:

Fuktig miljö är bra för de gynnsamma mikroorganismerna, torr miljö gynnar snabba nedbrytare mer. vitt mögel är rätt ok, men inte optimal nedbrytning så sträva efter att ha en fuktig, men inte blöt, miljö i lådan.

Jag blandar min bokashi med skånsk lerjord från trädgården, ofta jord som jag redan odlat tomater eller andra krukväxter i. Jag kan ha torr lerjord att blanda med, det blir lagom med fukt från bokashin ändå.

Om man tycker att det blir dålig lukt i lådan så kan man lägga till en eller flera av dessa eller allihop i mindre mängder:
– upp till 1 dl Zeobas (basaltstenmjöl med zeolit som tar bort lukt, finns på mikrojord)
– upp till 1 dl bokashiströ, exempelvis Bokashi torrt strö
– 1-2 matskedar EM Aktiv som man späder med 50-100 ml vatten
– 1 tesked keramikpulver från mikrojord.

Jag lägger inte till något om jag kan blanda med gammal bokashijord, men köpt jord som, är baserad på torv är inte rik på mikroorganismer så då får man snabbare jord med bättre lukt om man lägger till bokashiströ eller EM Aktiv.

Man kan låta jordfabriken stå längre än två veckor, man kan röra runt efter två veckor om man vill ha snabbare jordisering, så bokashin bryts ner till jord fortare. Om det verkar torrt i lådan så kan man fukta efterhand. Det gör inget om det blir för blött, det kan lukta mer som färsk gödsel, men växterna trivs bra i den jorden ändå.