Fermenterad kirskål

Rosmarin i kirskålsjord

Fermenterad kirskål är den bästa växtnäringen som finns. Den här rosmarinplantan köpte jag i april förra året och planterade i krukan. Jag blandade först in ungefär 2 liter fermenterad kirskål i den gamla bokashijorden i krukan. Det var mest kirskålsrötter, eftersom vi grävt upp det under vinterhalvåret.

Rosmarin i kirskålsjord

Rosmarinen trivdes så bra, den har blommat hela vintern. Vi täckte den med presenning när det var -10 grader på nätterna och den fortsatte blomma trots kylan. Men nu på våren så blommar den magiskt mycket, jag har aldrig sett sådan blomprakt förut! ? Det är fullt med blomknoppar på varje gren.

Det är ingen del av kirskålens rötter som gror när man fermenterar med EM Aktiv eller Bokashi torrt strö i en lufttät hink, kraftig sopsäck eller tunna. Inga fröer gror heller. Det blir bara en väldigt näringsrik jord som håller näringen under mycket lång tid och den näringen passar alla slags växter.

Jag har testat att odla jordgubbar, tomater, kål, pioner, tulpaner och gurka i fermenterad kirskål hittills. Allt frodas!

Jag älskar kirskål! Den får gärna växa sig superstark i vår trädgård så jag kan skapa massor av den här härliga jorden! ? Kirskål ger bättre näring som fermenterad än vad blandade matrester gör, och den bästa fördelen är ju att inga djur vill gräva där jag gräver ner fermenterat ogräs. Annat bra ogräs är maskrosor som också är väldigt lätta att fermentera. Fermenterade rötter och blad av maskros ger en fantastisk fet och mullrik jord. Vallört är en annan toppenfin ogräsväxt som man kan fermentera med EM. Jag har också fermenterat tistlar och kvickrot, det blir också superfin jord av det ”skräpet”. ?

Detta är ett inlägg av Kajsa Sjaunja i facebook-gruppen Bokashifrämjandet i april 2021

Lämna en kommentar